SRC Belgesi Başvuru Şartları

12 Kasım 2023


1) SRC belgesi alabilmeniz için başvuru esnasında muafiyetli veya kurslu olma durumunuza göre işlem yapılır.
2) Bakanlığın belirlediği kriterlere göre 25 şubat 2003 den önce ehliyet sahibi olanlar sınava ve kursa girmeden SRC belgesi alabilirken bu tarihten sonra ehliyet alanlar ise kurs hizmeti yolu ile eğitim aldıktan sonra, ardından yapılacak sınavda başarı elde etmeleri halinde SRC belgelerini alabilirler.
3) 25 şubat 2003 den önce ehliyet sınıfı B olanlar SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyeti olanlar SRC-2,SRC-3,SRC4 belgelerine başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce ehliyet sınıfı E olanlar ise SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediğini alabilirler.
4) 25 şubat 2003 den önce B sınıfı ehliyet sahibi olanlardan ise yine bu tarihe kadar en az 90 günlük sigorta veya bağ-kur primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. 65 yaşından gün almış olanlar src belgesi başvurusu yapamazlar.
5) Yukarıda bahsettiğimiz şartları sağlayamayan arkadaşlar kursa gitmek zorundadır. Toplamda 30 saatlik bir ders programına katılan kursiyerlerin bakanlığın belirlediği sınav takvimine göre yapılacak sınavda %60 başarı sağlamaları gerekmektedir. Sınav toplamda 50 soru üzerinden yapılmakta olup 30 soruya doğru cevap verenler SRC BELGESİ almaya hak kazanırlar.

Src Belgesi 4 Farklı Grupta Toplanmaktadır
Src 1 Belgesi : Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Src 2 Belgesi : Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Src 3 Belgesi : Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Src 4 Belgesi : Yurtiçi yük ve eşya taşımacılığı yapanların alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir.